Výzkum většinou financovala nadace Billa a Melindy Gatesových, která výzkumný tým vyzvala, aby vyvinul novou dlouhotrvající antikoncepci, která by snížila riziko nechtěných těhotenství. Aby to fungovalo, vědci při vývoji hledali materiály, které by dokázaly vydržet ve vysoce kyselé tekutině. Zjistili přitom, že by na ramena a ústřední část tobolky mohli využít dva druhy polyuretanu. Když se kapsle dostane do žaludku, rozbalí se a usadí. Léčivo v ní se pak řízenou rychlostí postupně uvolňuje. Tobolka je vyvinuta tak, že se po třech nebo čtyřech týdnech rozpadne a opustí tělo přes trávicí trakt.

Tým podle Langera dělá další výzkum, jehož cílem je uzpůsobit kapsli pro testy na lidech. Ty by podle něj mohly být možné v průběhu tří až pěti let.

Orální antikoncepce je jednou z nejpoužívanějších antikoncepčních metod na světě. Je vysoce účinná. Při jejím správném užívání otěhotní ročně jen každá stá žena, uvádí nezisková organizace Planned Parenthood.

Jak informuje zpravodajská televize CNN, není to poprvé, co vědci testovali podobný systém dávkování léků. Stejný vědecký tým v minulosti již testoval želatinové kapsle s léčivy proti malárii a HIV.

Zdroj:damskajazda.sk