Ruský poslanec Aleksandr Khinshtein na svém kanálu Telegram napsal, že Viktor Čerkesov „byl úžasný člověk a skutečný státník“. „Pro něj věčné vzpomínky,“ napsal ruský úředník.

Viktor Čerkesov zahájil svou kariéru v KGB v roce 1975, ve stejném roce, kdy do agentury vstoupil Vladimir Putin. Poté, co prošel hodnostmi, pokračoval v práci pro nástupce KGB, Federální bezpečnostní službu (FSB), po rozpadu Sovětského svazu působil v letech 1992 až 1998 jako vedoucí pobočky FSB v Petrohradu.

V roce 1997, kdy byl Vladimir Putin jmenován šéfem FSB, byl Viktor Čerkesov jeho zástupcem. V roce 2000, kdy se prezidentem Ruska stal Vladimir Putin, se Viktor Čerkesov stal prezidentským vyslancem v Severozápadním federálním okruhu Ruska. Později od roku 2003 až do svého odvolání v roce 2008 vedl ruskou Federální službu pro kontrolu drog.

Jeho odvolání bylo široce vnímáno jako trest za veřejné probírání bojů v řadách Vladimira Putina v článku zveřejněném v roce 2007. Vladimir Putin veřejně šikanoval Viktora Čerkesova za článek: „Ten, kdo tvrdí o válce tajných služeb, musí být nejprve sám nevinný.

Agentura vedená Viktorem Čerkesovem vyšetřovala případ masivního pašování nábytku zahrnujícího vysoce postavené důstojníky FSB, které mělo souviset s praním špinavých peněz ve Spojených státech amerických.