postup:

V misce smícháme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, krupici a vejce.

Promícháme a ze směsi tvoříme „řízky“, které osmažíme v oleji dozlatova z obou stran. Poté vyjmeme, na pánev do výpeku nalijeme rajčatovou šťávu nebo protlak a necháme přejít varem.

Zalijeme upečené řízky a necháme vše spolu převařit, dokud tekutina nezhoustne. Podáváme se salátem.

Cibulový med likviduje nemoc při prvních příznacích

Při prvních příznacích rýmy a nachlazení dělám bleskový cibulový med nebo sirup. Pokraj cibuli nadrobno, zalijeme 2-3 PL medu a přeložím na radiátor (když netopí, tak někde k sporáku, kde se vaří). Do 20 minut cibule pustí šťávu do medu a toto třeba papat po lžících. Samozřejmě, jsou i hezčí verze – naložit to pěkně do láhve s cukrem, přidat citrón kvůli vitamínu C a podobně, případně vařit cibulový čaj – ale toto je jedna z nejrychlejších a nejúčinnějších variant.

cibulový zábal

Je výborný při angíně, bolesti v krku a při bolestivém polykání . Cibule má silné protizánětlivé účinky a pokud nemáte v oblibě cibulový sirup, vyzkoušejte alespoň tento zábal. Stačí, když očistíte cibuli, nakrájíte ji na kolečka a uložíte vedle sebe na textilní kapesník. Přiložíme (cibulí dolů) na hrdlo a případně i průdušky natřené husím sádlem. Přikryjeme ručníkem nebo plenou a obalíme šálou. Necháme působit celou noc, nebo alespoň 2-3 hodiny.

Zdroj:dobrenoviny.sk