Na tento scénář se musíme připravit
Výpadek by byl nyní problematický, protože francouzská jaderná energetika by měla problém naplnit deficit kvůli skutečnosti, že mnoho reaktorů je v současnosti kvůli údržbě odstaveno.

„Myslím, že úplné přerušení dodávek ruského plynu je reálnou možností… a na tento scénář se musíme připravit,“ řekl na obchodní a ekonomické konferenci v jižní Francii .

„Bylo by naprosto nezodpovědné tento scénář ignorovat,“ dodal. Už dříve na konferenci označil takovéto přerušení dodávky ruského plynu za „nejpravděpodobnější scénář“.

Le Maire řekl, že první linií obrany je pro domácnosti a podniky snížit spotřebu energie, pak výstavba nové infrastruktury, která umožní přepravu zemního plynu ze zahraničí, uvedla agentura Reuters.

Ještě drastičtěji se francouzská vláda dívá na každou společnost, aby zjistila, kde lze v případě potřeby přinutit nižší výrobu k úspoře energie, dodal francouzský ministr financí.

Důsledky pro globální energetický trh
Ruský prezident Vladimir Putin v pátek varoval před možnými „katastrofickými“ důsledky západních sankcí na světový energetický trh, uvádí AFP.

„Výraznější používání sankční politiky by mohlo mít ještě závažnější důsledky, aniž by to přehánělo, možná dokonce katastrofální, pro světový energetický trh,“ řekl vůdce Kremlu na televizním setkání s ruskými představiteli.

„Sankce proti Rusku způsobují velké škody zemím, které je uvalují,“ řekl Vladimir Putin, frázi, kterou často opakuje, a upozorňuje na prudký nárůst cen energií v západních zemích.

Vyjádřil uspokojení nad tím, že ostatní země produkující ropu vzdorují západním požadavkům na zvýšení produkce ropy, aby vykompenzovaly bojkotovanou ruskou ropu a zabránily růstu cen.

Ofenziva Moskvy na Ukrajině koncem února vyvolala bezprecedentní příval západních sankcí, včetně embarga na ruskou ropu ze strany Bruselu a Washingtonu.