Část nejnovějších důkazů pochází z nedávné zprávy, v níž se uvádí, že nakažené děti v denních centrech péče a denních táborech v americkém státě Utah skutečně přenesly koronavirus na rodinných příslušníků včetně sourozenců. To naznačuje, že malé děti bez příznaků nebo s velmi mírnými příznaky mohou infekci šířit, jenže míra přenosu je nízká.

Velká studia z Jižní Koreje také ukázala, že děti ve věku deseti let a starší mohou přenášet koronavirus na rodinných příslušníků snadněji než mladší děti a dokonce ho mohou přenášet tak snadno jako dospělí.

Je podezření, že i výskyt nákazy tohoto viru v letním táboře v americkém státě Georgia nastal díky šíření koronavirus mezi dětmi.

Spolu s jinými respiračními viry „jsou malé děti továrnami na viry a bakterie. V tomto případě je to odlišné a my opravdu nevíme, proč“, řekl Dr. Sean O’Leary z akademie pediatrů (AAP).

Vypadá to tak, že koronavirus se šíří mezi dětmi i teenagery, ale jak snadno, to závisí na věku. Výzkum stále probíhá, ale děti ve věku do deseti let přenášejí koronavirus na další děti a dospělé s menší pravděpodobností než ty starší.

Zdroj.Cas.sk