Hliníková fólie na klice dveří může fungovat ještě jedním způsobem. „Zloděj, který něco takového uvidí, si bude myslet, že tu žijí nějací podivíni a je lepší okrást někoho jiného“ – komentuje jeden z uživatelů internetu. Ve skutečnosti se obalování kliky fólií (zatím) příliš často nepraktikuje a takový pohled může zloděje zaskočit a odradit od vniknutí do našeho prostoru. Zloději obvykle oblast pozorně sledují a zaútočí, když dobře znají zvyky a vědí, co mohou očekávat. Takový nečekaný pohled může zmatené lidi přimět, aby se rozhodli nenarušit naši oblast. Budou se divit, proč je klika obalena fólií a co je pod ní. Snad nebudou chtít riskovat.

To je samozřejmě jen otázka. Je třeba si uvědomit, že rukojeť zabalená v hliníkové fólii nám nedává žádnou záruku bezpečnosti. Ani monitoring a ochrana nedávají 100% jistotu, že se dovnitř nikdo nevloupe, i když budou jistě účinnějším řešením. Bohužel také mnohem dražší.

A když už jsme u tématu nezvaných hostů a klik dveří, hodí se zmínit ještě jeden trik. Tentokrát jde o zavěšení sklenice nebo hrnku na něj. za co? Plavidlo spadne na podlahu, když se někdo pokusí vstoupit do místnosti. Tato metoda se doporučuje používat v hotelových pokojích. Hluk za prvé pravděpodobně vyděsí zloděje a za druhé nás a ostatní lidi v okolí upozorní, že se děje něco znepokojujícího. Tento způsob má samozřejmě i nevýhody, jako je velké uklízení po rozbitém skle a riziko, že se vám střepy skla přilepí na nohy. Stojí to za to nebo ne? To necháme na vašem posouzení.

Říká se, že tato příležitost dělá zloděje, ale většina vloupání je pečlivě naplánována. Než se zloději rozhodnou vstoupit do našich domovů, nejprve si je pečlivě prohlédnou. Chtějí se dozvědět co nejvíce o našich zvycích, sousedech a majetku. Díky tomu vědí, jaký byt je nejlepší sehnat a kdy. Zloději také často označují prostory, které chtějí vykrást.

Naši obavu by měly vzbuzovat všechny drobné, zdánlivě neškodné předměty, které by se daly najít zcela přirozeným způsobem před našimi dveřmi nebo na rohožce. Jedná se například o gumičky, malé kancelářské sponky, ptačí peříčka, kapesníčky, kamínky, provázky, mince, písek atd.

Za pozornost stojí i letáky. Někdy je tam vloží zloději, aby viděli, jestli je někdo doma. Několik dní ležet na rohožce je signálem, že majitelé jsou pryč. Prázdné domy jsou snadnější kořistí.

Měli bychom také pamatovat na to, abychom při odchodu nechali klíče někomu, komu důvěřujete, a požádali ho, aby se čas od času objevil v prázdném domě, vyprázdnil poštovní schránku a vzal si letáky. Oblíbeným nápadem je čas od času rozsvítit světlo, aby to vypadalo, jako by někdo byl v prostorách.

Preventivně se také vyplatí zdržet se přidávání fotek z dovolené na sociální sítě, dokud se nevrátíte. Tím, že je pravidelně chválíme, dáváme zlodějům signál, že dům je prázdný.