Katar je jednou z nejbohatších zemí světa. Velká část bohatství pochází z ropy a zemního plynu, které tvoří více než 60 procent HDP. Katar je již několik let po sobě první zemí na světě z hlediska hrubého domácího produktu na hlavu. Je na seznamu před Lucemburskem, Singapurem a Brunejí. Zní to téměř surrealisticky, ale ještě před 70 lety to bylo jedno z nejchudších míst na planetě. Obyvatelé Kataru, který byl tehdy britským protektorátem, se živili rybolovem a prodejem perel.

Koncem třicátých let minulého století se v malém městečku Duhan na západě země objevila ropa. Katar to začal prodávat do světa a od té doby už nic není jako dřív. Skutečný rozvoj však začal až v sedmdesátých letech. Katar získal nezávislost na Velké Británii v roce 1971 a v těchto letech bylo v Perském zálivu objeveno největší samostatné naleziště zemního plynu na světě. Zdroj energie, který byl kdysi považován za téměř bezcenný, změní zemi přes noc a udělá z Kataru to, co vidíme dnes.

V posledních dvou desetiletích investovali členové vládnoucí rodiny Al Thani hodně peněz do umění a kultury. Dnes je Katar jedním z největších odběratelů uměleckých děl na světě. Téměř 10 000 exponátů z celého islámského světa je umístěno v Muzeu islámského umění, budově umístěné na umělém poloostrově s výhledem na moderní Dauhá. Kromě vlivu islámu byl život v Kataru silně ovlivněn beduínskou, nomádskou kulturou. Ze své historie nejvíce vzpomínají Katarané na státní svátek 18. prosince. Toho dne roku 1878 se šejkovi Jassimu bin Muhammad al-Thanimu, zakladateli moderního Kataru, podařilo sjednotit místní katarské kmeny.