postup:

Jako první si připravte těsto. Vejce, krupicový cukr a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Přidejte olej a znovu mixérem vyšlehejte. Potom přidejte mléko a opět vyšlehejte. Následně za stálého míchání přidávejte horkou vodu. Na závěr přidejte prosátou mouku spolu s kakaem a práškem do pečiva. Důkladně vymíchejte, aby nezůstaly hrudky.


Těsto, které vám vznikne, rozdělte na 4 stejné části.

První část těsta rovnoměrně rozetřete na plech s rozměrem 25 × 35 cm, který jste si vystlalo pečícím papírem.

Pečte v rozehřáté troubě při 180 stupních asi 10 – 12 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je těsto dobře propečené.

Hotové těsto vyjměte z trouby a převraťte na druhý papír. Původní pečící papír odstraňte z upečeného těsta a nechte vychladnout. Tímto postupem upečte i ostatní pláty.

Nyní si připravte krém. Mouku a cukr smíchejte v hrnci a přidejte vejce. Vyšlehejte, postupně přidávejte mléko a dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky. Hrnec dejte na sporák na mírný ohřev a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Krém je hotový tehdy, když se na jeho povrchu dělají husté bubliny.

Odstavte hrnec ze sporáku a přeložte krém do čisté misky. Zakryjte ji potravinářskou fólií tak, aby se fólie nedotýkala krému a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšleháme mixérem, dokud nebude nadýchané a bílé. Postupně do něj zašľahávajte vychladlý krém (přidejte vždy 1-2 PL a zašleháme), dokud vám nevznikne hladká kompaktní hmota.

Nakonec přidejte vanilkový cukr a dobře promíchejte.

Sestavte koláč tak, že každý těstový plát vždy natřete částí krému a zakryjte dalším plátem. Okraje namažte zbývající krémem.

Vložte zákusek do chladničky na 30 minut a mezitím si připravte polevu. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a přidejte do ní olej.

Čokoládovou polevu si přeložte do cukrářského sáčku a vytvářejte na povrchu koláče čárový vzor (chaoticky polévejte nahoru dolů).

Poté nechte v lednici dobře vychladit asi 4 – 5 hodin. Nakrájejte a můžete servírovat. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu