„Pomoci by jí mohl přístroj Simeox, který pomocí vibrací stimuluje strukturu hlenu na kapalný, a tak ho může vykašlat. Pojišťovna ho však nehradí a my na něj při tom všem opravdu nemáme, „prosí o pomoc. V Americe jsou na tuto nemoc i léky, u nás však nejsou kategorizovány. „Požádali jsme o mimořádný dovoz, ministerstvo zdravotnictví ho už schválilo, čekáme na pojišťovnu. Při částce 16 tisíc eur měsíčně si však pravděpodobně budeme muset i sami něco doplácet a Niky ho bude muset užívat celý život. Nemáme na to, ale věříme, že peníze na všechno seženeme, „ nevzdává se Ľubica a se smutkem v hlase dodává, že i když oslovili vlivných lidí, nikdo jim bohužel nepomohl.

„Pomáhají nám hlavně rodina, přátelé, známí a jsme za to nesmírně vděční. Proto prosíme ty, kteří mohou i jen po trošku. Nám jde o všechno, naše jediná dcera si zaslouží žít, jiné ani nepřipouštíme, „tiše zakončí milující matka.


cystická fibróza

Geneticky podmíněné závažné a nevyléčitelné onemocnění. Projevuje se častými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují mimo jiné trvalé poškození plic. U cystické fibrózy se v dýchacích cestách (jakož i jiných orgánech) tvoří hustý hlen, ve kterém se dobře zabydlují bakterie nebo plísně.

Zdroj:Cas.sk