Menší ze tří těles, 2021 VJ11, projde nejblíže Zemi na vzdálenost asi 1,6 milionu mil při svém největším přiblížení. Největší ze tří těles bude při nejbližším přiblížení dále, asi 3,4 milionu mil od Země.

Asteroid 2021 VR v měřítku Velké pyramidy v Gíze bude nejdále od naší planety ve vzdálenosti 3,7 milionu mil od Země.

Menší ze tří těles, 2021 VJ11, projde nejblíže Zemi na vzdálenost asi 1,6 milionu mil při svém největším přiblížení. Největší ze tří těles bude při nejbližším přiblížení dále, asi 3,4 milionu mil od Země.

Asteroid 2021 VR v měřítku Velké pyramidy v Gíze bude nejdále od naší planety ve vzdálenosti 3,7 milionu mil od Země.

Všechny tři asteroidy jsou klasifikovány jako Near Earth Objects podle NASA Center je pro Near-Earth Objects (CNEOS) jako jejich oběžné dráhy Slunce přivést je v rozmezí 120 milionů mil od Země.

Skutečnost, že CNEOS přesně sleduje oběžné dráhy asteroidů kolem Slunce a promítá je do budoucnosti, znamená, že víme, kdy se tyto objekty příště přiblíží k Zemi.

Asteroid 2021 VR se vrátí, aby navštívil naši planetu jako první, přičemž k dalšímu nejbližšímu přiblížení dojde 13. března 2022. Poté se 2016 JG12 vrátí v dubnu 2022.

Pro nejmenší ze tří těles však toto blízké přiblížení k Zemi znamená na téměř 120 let poslední přiblížení k naší planetě.

Asteroid 2021 VJ11 se podle CNEOS znovu nepřiblíží k naší planetě minimálně do dubna 2141, a i tak se k naší planetě přiblíží jen na 45 milionů mil. To je o něco méně než polovina průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem.

CNEOS dodává, že žádný z těchto asteroidů nepředstavuje pro Zemi hrozbu dopadu . NASA se na to v současné době připravuje pomocí testu Double Asteroid Redirection Test neboli DART, který bude brzy zahájen. Dart bude testovat, zda by náraz mohl přesměrovat asteroid na kolizní kurz s naší planetou.

Zdroj:newsweek.com