Cervikální osteochondróza

První z příčin je cervikální (krční) osteochondróza, spondylóza, i vysunuté meziobratlové ploténky lokalizované v krční páteři, zejména pokud je postižený 5 až 7 krční obratel.

Místo brnění je závislé na postiženém nervovém zakončení

a) boční strana celé ruky po konec velkého palce a ukazováku (5. krční obratel)

b) zadní strana ramene a předloktí, vnitřní povrch 2. a 3.prsta (6 .krčný obratel)

c) vnitřní povrch celé ruky, od ramene po konec 4. a 5.prstu (7. krční obratel)

Diabetes mellitus (cukrovka) a další metabolické poruchy

Rozdíl oproti ostatním je ve směru působení, nejprve brnění začíná ve spodní části ruky a později se posouvá směrem k rameni. Obě ruce tvrdnou současně. Pokud jsou zasaženy onemocněním větší orgánové soustavy, dochází k těmto symptomům.

Syndrom karpálního tunelu

Tento syndrom je způsoben kompresí nervů probíhajících přes úzký kanál tvořen zápěstními kostmi. Příčiny jsou různé, nejčastější je přetížení zápěstí např. prací na počítači, hrou na hudební nástroj, psaním apod. Části ruky nad zápěstím nejsou postižené.

Srdeční choroby

Důraz je kladen na to, která ruka je postižena. Pokud brní pravá ruka, pravděpodobně jde o krční osteochondrózu. Naopak, pokud se nepříjemné pocity vyskytují v levé ruce, je třeba být na pozoru! Může to být totiž výstraha, že jde o vážné srdeční problémy, jestli jde o stenokardii nebo infarkt. V případě, že parestézie levé ruky vznikla náhle a trvá během noci více než hodinu, neprodleně kontaktuje lékaře nebo pohotovost.

Důležité rady, pokud zažíváte některé z výše uvedených situaci

a) buďte opatrní, v jaké poloze spíte
b) nenoste pyžamo s úzkými rukávy
c) dbejte na výběr polštáře a matrace

První věcí, kterou je třeba zlepšit je průtok krve v končetinách. Doporučuje se pravidelně cvičit, zejména ráno, a absolvovat dlouhé procházky. Vhodnou volbou je také masáž.

Rady našich babiček

a) teplá dýňová kaše, nanesená na celou ruku až k zápěstí, přikrytá ručníkem
b) střídavá lázeň, tj střídání horké a studené vody pouštěním na ruce,následná aplikace terpentýnových mastí a navlečení kosmetických rukavic
c) každé ráno sklenici horké vody nalačno

d) lázně z odvaru z březových pupenů, kůry z dubu / osiky (5-6 pL soli + 1pl suroviny na 1 litr vody). Koupel by měla trvat max 30 minut, poté se doporučuje natáhnout si rukavice nebo teplé vlněné ponožky na celou noc.
e) rojovník zalít octem v poměru 1: 3, nechat stát 1-2 týdny v tmavé místnosti, pak potřít ruku až do vymizení mravenčení.

Pokud se Vám však nezamlouvají domácké způsoby terapie, můžete vyzkoušet aplikovat parafín na ruce a ramena nebo podstoupit elektroforézu karpálních tunelů, fono-, darsonvalizaci rukou či magnetoterapii krční páteře. V tomto případě se doporučuje obrátit se na pomoc fyzioterapeuta.

Nezapomeňte na prevenci!

Pokud se Vás nepříjemné pocity mravenčení rukou netýkají, patříte mezi ty šťastnější. Nezapomínejte však na prevenci, která zahrnuje posilování svalů držících meziobratlové ploténky, prováděné pouze pod lékařským dozorem.

Rovněž se vyhýbejte nošení těžkých tašek nebo batohů, dlouhodobě přehozené ruky přes opěradla během sezení, upravte sklon pracovní židle tak aby byla pohodlná zejména pro ruce.

Není špatné zařadit do stravy ryby, mořské plody, ořechy a semínka, která obecně podporují zdraví. Doporučuje se 2-3x během dne na krátký čas relaxovat vleže. Dělejte si krátké přestávky v práci na uvolnění rukou a natažení zad.

A na závěr, nepodceňujte příznaky! Nikdy nevíte, v co mohou vyústit. Proto raději vyhledejte lékaře, ať není pozdě. Přejeme Vám pevné zdraví!