postup:

Změklé máslo dejte do hrnce. Přidejte cukr, smetanu, jedno celé vajíčko a špetku soli. Vyšlehejte mixérem na hladkou homogenní směs. Potom přidejte prášek do pečiva a mouku. Vypracujte hladké těsto. To si pak rozdělte na 4 stejné části, zabalte do potravinářské fólie a odložte do chladničky. Vychlazené těsto si nařežte a vytvarujte nožičky hříbků. Dejte zmrazit. Kloboučky vytvarujte tak, že si opět těsto nařežte na menší kousky, z nichž nejdříve vyformujte kuličky a potom je rukou zploštěte tak, aby vypadaly jako kloboučky hříbků. Dejte upéct do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte asi 10 – 15 minut. Do každé hlavičky vyřízněte malou jamku na nožičku. Nožičky vytáhněte z mrazničky a pečte stejně jako kloboučky.

Připravte si polevu. Bělmo oddělte od žloutku, přidejte moučkový cukr a vymíchejte na hladkou hustou konzistenci. Naplňte do cukrářského sáčku. Zbytek polevy si zatím zakryjte, aby neoschnou. Každou jamku na kloboučku naplňte polevou a přiložte nožičku. Tak si sestavíte obě části na jeden kompletní hříbek.

Když poleva zaschne a hříbky drží pohromadě, část polevy si zřeďte trochou vody a dobře vymícháme. Potom jí polijte nožičky, aby byly bílé a nechte zaschnout asi 20 minut. Opět si připravte řidší polevu a přichystejte si mletý mák. Naneste trochu polevy na spodek nožičky a posypte mákem. Budou vypadat, jako byste je právě vytáhli z hlíny.

Zdroj:Dobrenoviny.sk