Právě proto konzumace vepřového masa způsobila otravy, těžké nemoci a dokonce i úmrtí. Samozřejmě, lidé věřili že tyto příčiny měly hlubší význam než jen onemocnění. Pokud tělo nevědělo přijmout vepřové maso, tak si mysleli že je v něm něco ďábelské. Proto vepřové maso v koránu zakázaly.

Teoreticky a někdy i prakticky, se dá každý zákaz v náboženství vědecky odvodit. Židé mají například zakázáno jíst i humry, kraby a raci. Protože maso těchto živočichů obsahuje ptomaín (mrtvolný jed). Jiné zákony zakazují jíst maso predátorů, protože jsou masožravci, to znamená že v jejich tělech je mnoho toxinů.

Stejně jsou známé i legendy a fámy, že prasata jsou lidé, které bůh proměnil na zvířata za trest. No ale je třeba, aby se respektovaly tradice a náboženství, protože ne všechno je možné podložit vědeckým vysvětlením.

Jaká pravidla dodržovat při pojídání vepřového:

Pokud i navzdory všemu dosud uvedenému stále chcete konzumovat vepřové maso, snažte se dodržovat následující pravidla:

1. Kontrola teploty vaření
Během vaření či pečení masa používejte potravinářský teploměr se sondou, abyste se přesvědčili, že maso dosáhne optimální teplotu v celém svém objemu. Je nezbytné, aby se v něm zničily všechny cizí organismy. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 62C a při mletém mase pod 71c. Ideální je řádně dlouhodobé vaření v 100˚C vodě jako opékání, kde je těžší změřit teplotu hlavně při hrubších kouscích masa.

2. Oddělení od jiných potravin
Vepřové maso držte důkladně odděleny od ostatních potravin. Jedná se hlavně o ty, které se konzumují syrové, jako například zelenina.

3. Důkladné mytí rukou
Nezapomeňte si vždy důkladně umýt ruce po manipulaci s masem. Snažte se v maso zpracovat najednou, abyste minimalizovali riziko, že dojde ke kontaminaci jiných potravin nebo kuchyňského nářadí jako jsou nože, krájecí desky a podobně.

4. Zdravé vepřové
Při nákupu masa upřednostníte takové, kde byly prasata chována bez antibiotik, hormonů či jiných léčiv. Nejlepším výběrem je koupě bio vepřového masa, u kterého je přísný zákaz používání nebezpečných substancí.

5. Nedejte se oklamat zavádějícími označeními na obalu
Někdy se zvyknou na obalech uvádět zavádějící označení jako „přírodní“, „z horských oblastí“ nebo „100% slovenské“, které nemají nic společného s užíváním antibiotik. Důležité jsou přímé vyjádření jako „bez antibiotik“, „bez hormonů“ nebo „bio“.

Zdroj:Takprosto.cc