Většina odborníků tvrdí, že každá infikovaná osoba přenesla virus na přibližně 2,5 člověka, což představuje “míru útoku” na 60 až 80% lidstva. Úmrtnost se však považuje za mnohem nižší. Profesor Leung očekává, že to bude asi jedno procento, když se přičtou mírnější případy, které nebyly diagnostikovány.

“Infikuje se těch 60 až 80 procent světové populace?” Zeptal se. “Možná ne. Možná tento virus přijde ve vlnách. Možná zmírní svou letalitu, protože mu určitě nepomůže, pokud zabije všechny na své cestě. Tím se vlastně zabije sám. ”

Po stanovení rozsahu epidemie budou vědci muset zjistit, zda jsou dosud použity metody účinné při zastavení šíření viru. Vlády na celém světě se v současnosti zaměřují na zamezení šíření viru, ale pokud tento postup selže, bude třeba hlavně zmírňovat onemocnění.

Objevily se obvinění, že Čína přesně neuvedla počet nakažených a obětí koronavirus, což ztěžuje zjišťování globálního rozsahu viru. Lékař z Wu-chan Jeisi Luo (není to jeho skutečné jméno) varoval, že existuje pravděpodobně mnohem více případů infekce, jako bylo hlášeno – v důsledku nedostatku testovacích souprav a skutečnosti, že lidé umírají dříve, než jejich lékaři diagnostikují.

“Když předběžné testy určí, že pacient má plicní nemoc, test nukleových kyselin, který detekuje virus, nemůže vždy provést, protože čekací listina je příliš dlouhá,” uvedl. “Pacient tedy není diagnostikován.” Místo toho lékaři řeší krizi tak, že lidem posílají léky domů a radí jim, aby se “izolovali”. Zprávy ze sociálních médií také tvrdí, že zařízení na spalování těl v čínském městě Wu-chan pracují naplno, což naznačuje, že počet úmrtí způsobených virem může být výrazně vyšší, než uvádí země.

Zdroj:Topky.sk