Jakým způsobem tedy líbání pod rozkvetlou třešní probíhá? Ženu či dívku může pod tímto stromem políbit nejen její partner, ale i kamarád či tatínek. Každá, která dostane polibek, má záruku toho, že celý následující rok bude oplývat krásou, přitažlivostí i plodností.

Žena a dívka, která se naopak polibku pod rozkvetlou třešní nedočká, dle tradice uschne. Jinak řečeno, bude mít smůlu v partnerských vztazích a všeobecně se jí bude špatně dařit.

Rozkvetlou třešeň nahradí i jiný kvetoucí strom

Na prvního máje bychom se měli líbat pod rozkvetlou třešní. Ale co když už jsou třešně dávno odkvetlé? Rozhodně to nevadí. Políbit se můžete i pod rozkvetlou jabloní či višní nebo kterýmkoliv dalším kvetoucím stromem.

„Strom, který kvete, je totiž připraven k plození. Osobně si myslím, že se bude druh kvetoucího stromu lišit podle toho, v jakém kraji a nadmořské výšce člověk zrovna je,“ vysvětlila etnografka Hornického muzea Příbram Klára Podaná.

Chcete-li se ovšem na prvního máje líbat v Praze, nemusíte hledat pouze kvetoucí stromy. Každá žena a dívka dle tradice neuschne ani tehdy, když ji muž políbí před sochou Karla Hynka Máchy, který napsal slavnou báseň Máj.

Pokračování na další straně