Rozsáhlá opatření udržují globální poptávku po energii vysokou
Stávající rozsáhlá podpůrná opatření nejen oddalují nezbytné přizpůsobení se energetickému šoku, ale udržují globální poptávku po energii a ceny vyšší, než by jinak byly, varoval MMF.

V mnoha zemích náklady na boj s rostoucími cenami energie letos překročí 1,5 procenta ekonomického výkonu kvůli rozsáhlým opatřením na podporu cen, odhadl MMF.

To je dražší než plná kompenzace nárůstu životních nákladů pro 20 procent nejchudších domácností, které MMF odhaduje v průměru na 0,4 procenta hrubého domácího produktu pro rok 2022.

Andrew Kenningham, ekonom z Capital Economics, předpověděl, že evropské vlády v nadcházejících měsících přistoupí k cílenější podpoře „prostě proto, že náklady na univerzální energetické dotace se stanou nedostupnými“.

MMF vybral Spojené království spolu s Estonskem, kde by životní náklady nejchudších 20 % domácností vzrostly zhruba na dvojnásobek nákladů nejbohatších.

Celasun také uvedl, že jelikož se očekává, že ceny zůstanou vysoké po několik let, „případy pro podporu podnikání jsou obecně slabé.“

Řekla, že je „vhodné“, aby vlády podporovaly společnosti během krátkodobého růstu cen, protože jinak by mohly zkrachovat životaschopné podniky. To by platilo zejména v případě, že by Evropa čelila úplnému přerušení toků plynu a pokud by země musely dočasně přidělovat plyn pro průmysl.

Dodala však, že ve většině případů bylo obtížné zavést dobře cílený režim podpory, aniž by došlo k narušení a snížení pobídek k úsporám energie.

Kenningham poznamenal, že MMF nabídl pouze omezenou podporu pro výjimečné neočekávané daně výrobcům elektřiny, ale řekl, že podle jeho názoru „je velmi silný případ, kdy společnosti dosahují neočekávaných zisků díky systému mezních cen.“ , píše Financial . Časy .