Lék na mozek?
Pro první pokus vědci použili 82 lidí: polovině podali jeden gram paracetamolu a druhé polovině bez jejich vědomí placebo. Vyčkali hodinu, aby lék postoupil do mozku.

Pak všem testovaným předložili 40 fotografií z fotobanky IAPS (International Affective Picture System), počínaje těmi nejsmutnějšími, zobrazujícími například plačící či podvyživené děti, přes neutrální až po velmi příjemné.

Kontrolní vzorek osob, který dostal placebo, a ti, kdo dostali paracetamol, měli oklasifikovat každou fotografii známkami od té nejhorší (–5) až po tu nejlepší (+5) a na stupnici od nuly do deseti měli označit, do jaké míry u nich fotografie vyvolala citové reakce.
Výsledky ukázaly, že pokusné osoby, jimž byl podán paracetamol, jsou ve srovnání s těmi, které obdržely placebo, méně zasaženy negativními pocity při pohledu na nejsmutnější fotografie. Zároveň se však ukázalo, že radostné fotografie v nich budily méně radosti.

Jako kdyby paracetamol zmírňoval všechny city, potlačoval nejen utrpení, ale také radost. Skupina s paracetamolem přiznávala, že pociťuje méně emocí vůbec.

Pokračování na další straně…