8. Akupresura

Bolest v krku vám pomohou odstranit tyto 4 akupresurní body:

A) Ramenní studna

Tento bod se nachází na ramenou tam, jak je to zobrazeno na obrázku ženy nahoře vlevo. Najdete ho mezi palcem a prostředníčkem, pokud chytíte trapézový sval.

Tlak aplikuje směrem dolů pomocí ukazováčků. Místo masírujte 4 až 5 sekund.

B) Brána vědomí
Tento bod se nachází na zadní části krku v místě, kde je jamka v blízkosti lebky, jak to ukazuje obrázek muže nahoře vpravo.

Pomocí palců obou rukou masírujte tuto oblast během 4 až 5 sekund.

C) Zhong Zhu
Bod Zhong Zhu se nachází na hřbetu ruky mezi prsteníčkem a malíčkem, jak to ukazuje obrázek dole vlevo.

Aplikujte silný tlak na tento bod a místo masírujte 4 až 5 sekund.

D) He Gu
Poslední akupresurní bod pro potlačení bolestí krku se nachází na hřbetu ruky mezi palcem a ukazováčkem (dolní obrázek vpravo).

Aplikujte něj silný tlak a masírujte ho opět po dobu 4 až 5 sekund.

9. Změny v životním stylu

Mnoho problémů s krkem vyplývá z nezdravého životního stylu. Učinění hoc i jen drobných změn dokáže někdy znamenat velký rozdíl při předcházení bolestí.

A) Odpočinek
Zablokovaná krční páteř je nejednou důsledkem stresu z opakujících se pohybů, dlouhého sezení za počítačem či spaní v nesprávné poloze.

Hned když se kterýkoli bolesti, přestaňte dělat činnost, kterou jste právě dělali a která zřejmě bolest vyvolala. Dejte si několik dny od ní klid (pokud to je možné), případně ji omezte na minimum.

Bolest v krku se zvykne do pár dní vyléčit i sama, když jí k tomu dáte příležitost. Pokud to nepomůže, vyhledejte odbornou pomoc.

B) Změna spánkové polohy

Nejlepší spánková poloha je na zádech. Druhá nejlepší poloha je na boku. Vyhýbejte se zpět na břiše.

Nepoužívejte více než jeden polštář a ať je raději tenčí než hrubší. Doporučuje se používat ortopedický polštář. Také si můžete dát menší polštářek pod kolena.

Závěr

Míváte i vy problémy s krční páteří? Pokud ne, pak jste šťastný člověk a určitě se s námi poraďte o vaše tajemství, jak se tomu vyhýbáte.

No a u těch z vás, jejichž krk občas potrápí, doufáme, že vám naše rady pomohou. Pokud se tak stane, pak je nezapomeňte zakomponovat do vašeho života a dělat jejich pravidelně.