„Je hořkou realitou, že závislost na dodávkách energie z Ruska v mnoha evropských zemích včetně Německa je až příliš velká. To je hořká realita a přivádí nás to k neuspokojivému morálnímu dilematu.

Na jedné straně musíme přerušit energetické vztahy. Na druhou stranu musíme zvážit ekonomické a sociální důsledky. Jsem pro zákaz dovozu uhlí. Také s ropným embargem co nejdříve musíme poslat jasný vzkaz do Kremlu, že tato energetická závislost co nejdříve skončí,“ řekl Digi24.

Katastrofální důsledky pro okamžité opuštění ruského plynu
Poukázal na to, že evropské vlády „musí převzít odpovědnost“ nejen za své země, ale za celou Evropu. Řekl také, že okamžité opuštění ruského plynu by mělo katastrofální důsledky pro země, jako je Rumunsko a další.

„Ekonomické a sociální důsledky pro země, jako je Rumunsko a další státy, s nimiž máme mimořádně silné ekonomické vazby, by byly katastrofální. Tady nejde o situaci soukromých domácností, jsem si jist, že mnoho mých spoluobčanů, mnoho Němců přijme obrovské zvýšení cen energií. Je to ale výzva pro rodiny se středními příjmy,“ uvedl šéf německého zahraničního výboru.

Zdroj.CNN