Rusko po zničení mostu na Krymu obnovilo ofenzivu napříč Ukrajinou

Počet obětí pondělních „masivních“ ruských útoků vzrostl podle posledních oficiálních údajů na 19 mrtvých a 105 zraněných. Vladimir Putin nařídil útok poté, co byla část mostu spojujícího Krym s Ruskem zničena výbuchem.

Podle nové bilance, kterou v úterý oznámily ukrajinské úřady, tak při masivních útocích Ruska na Ukrajině v pondělí zahynulo nejméně 19 lidí a 105 dalších bylo zraněno.

„Podle předběžných údajů bylo zabito 19 lidí a 105 bylo zraněno,“ oznámila Státní služba pro mimořádné situace v příspěvku na Telegramu.

Předchozí bilance, zveřejněná v pondělí večer, oznámila 14 mrtvých v této vlně útoků nesrovnatelného rozsahu za několik měsíců, která se do Kyjeva dostala poprvé od konce června.

Více než 300 lokalit po celé zemi po těchto útocích, které byly zaměřeny na elektrárny, nemělo podle stejného zdroje elektřinu. Od pondělí tak ruské rakety zasáhly přibližně 30 % energetické infrastruktury na Ukrajině, uvedl v úterý ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko.

Ukrajinský ministr CNN řekl, že je to „poprvé od začátku války“, kdy Rusko „dramaticky zacílilo“ na energetickou infrastrukturu.ma mezinárodními zákony. Nezajímají je žádné mezinárodní dohody nebo úmluvy,“ dodal ukrajinský představitel.

Ruské ministerstvo obrany v úterý potvrdilo, že útoky byly zaměřeny na ukrajinská vojenská a energetická zařízení, ale zasaženo bylo i mnoho civilních center.