4. Tianjin, Čína

Tianjin je průmyslové centrum Číny pro výrobu olova. Jedná se o jedno z nejvíce znečištěných míst v Číně. Koncentrace olova ve vzduchu a půdě je zde téměř 10krát vyšší, než je přípustná norma. Obsah olova v obilninách rostoucích v této oblasti je 24krát vyšší než je norma.

3. Vapi, Indie

Na území tohoto města je soustředěno více než 1000 průmyslových podniků. Hladina rtuti v podzemních vodách Vapi je téměř 100krát vyšší než normálně a vzduch je plný těžkých kovů. Počet nakažených obyvatel Vapi, trpících různými druhy chronických onemocnění, letos přesáhl 70 tisíc.

2. Sumgayit, Ázerbájdžán

Sumgayit je centrem chemického průmyslu v postsovětském prostoru. K dnešnímu dni tam žije více než 275 tisíc lidí nakažených těžkými kovy, ropným odpadem a dalšími chemikáliemi. Děti se zde rodí s genetickými poruchami, jako je mentální retardace a onemocnění kostí.

1. Černobyl, Ukrajina

K dnešnímu dni je počet lidí zasažených radiací v oblasti 5,5 milionu. Jaderná katastrofa, ke které došlo 26. dubna 1986, kdy se jádro reaktoru roztavilo kvůli výbuchu při testech v jaderné elektrárně v Černobylu, přineslo stokrát více radiace než atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki.