Patrick Swayze se narodil 18. srpna 1952 v Houstonu jako druhé dítě Pasty Yvonne Helen a Jesse Wayne Swayze. Jeho matka byla choreografkou, instruktorkou tance a povoláním ředitelkou baletní školy a otec byl inženýrem kreslířem. Patrick byl vychován jako římský katolík a jeho matka ho od útlého věku přihlásila na balet a začala ho učit. I když si od mládí vypěstoval lásku k baletu, i když si ho vrstevníci ve škole neustále dobírali, že cvičí ten tanec, který považovali za ženský, nevěnoval mu velkou pozornost.

Patrick se věnoval tanci, dokud si během vystoupení nezranil koleno. Zranění bylo natolik vážné, že musel na operaci, což automaticky znamenalo, že s největší pravděpodobností ukončil profesionální taneční kariéru. V roce 1976 si Patrick uvědomil, že už nebude moci budovat kariéru v tanci, a rozhodl se stát hercem . Nejprve začal hrát v místním divadle. Celé tři roky na sobě pracoval a každý večer na prknech, která znamenají život, ze sebe vydal maximum a postupem času se jeho představení stala jedním z nejnavštěvovanějších.

Na začátku devadesátých let vyšel americký film “ Ghost „, ve kterém Swayze sdílel obrazovku s Whoopi Goldberg a Demi Moore. Film si vedl dobře kriticky a byl také obrovským komerčním úspěchem, když vydělal přes pět set milionů amerických dolarů v celosvětových pokladnách.

Swayze se pak stal planetárním populárním hercem, který zažil obrovskou popularitu. V devadesátých letech pokračoval v sérii úspěšných filmů, z nichž nejznámější jsou „Point Break “ a „Father Hood“.

Swayzeho dobrá znalost tance mu pomohla získat role a většina postav, které ztvárnil, měla něco společného s tancem. Přestože na začátku své kariéry hrál převážně v romantických filmech, později začal dostávat role v poněkud náročnějších thrillerech .

V roce 1994 upadl do krize , když jeho sestra spáchala sebevraždu. Protože se nedokázal vyrovnat se vším, co se stalo, dal se na alkohol . V témže roce šel poprvé na rehabilitaci , aby mohl pokračovat v herectví.

Poslední film, který natočil v devadesátých letech, byl „Černý pes“, premiéra v roce 1998, ve kterém ztvárnil postavu Jerryho Cruze. Právě v těch letech začal Swayze znovu pít a měl velké problémy s alkoholem, a proto dva roky netočil filmy. Požádal o klinickou rehabilitaci v centru, aby překonal krizi.

„Vždycky jsem se cítil nějak jinak , ale bál jsem se podívat hlouběji. Bál jsem se toho, co najdu. Proto jsem začal studovat buddhismus , šel na psychoterapii, vstoupil do scientologie a praktikoval meditaci. Snažil jsem se podporovat tuto stránku a jejich osobnosti.“ Ale… víš, v Texasu to neexistuje.“

Více se dozvěděl o jeho vztahu s manželkou během dnů jeho nemoci.

Patrick byl údajně v domácím vězení a jeho manželka Lisa Niem , která k němu byla násilná a podváděla ho , ho nechala zemřít v nejhorších mukách, špíně a bolesti.

V době své smrti vážil pouhých 40 kilogramů, bohužel byla nemoc pokročilá a přes velký boj a snahu lékaře se nepodařilo vyléčit .