Rizika nedostatku vitaminu D

Účinnějším způsobem, jak informovat o důležitosti optimálního vystavování se slunečnímu záření, by bylo pochopit problémy spojené s nedostatkem vitaminu D. Pět hlavních příznaků je následujících Stálá přítomnost silných i mírných bolestí, které jsou často chybně diagnostikovány. Častá onemocnění a infekce v důsledku oslabení imunitního systému. Neurologické příznaky od bolestí hlavy až po poruchy kognitivních funkcí. Únava, denní ospalost a bolesti zad Pocení je běžné u malých dětí, ale může se objevit v jakémkoli věku.

V roce 2018 časopis International Journal of Environmental Research and Public Health uvedl, že potenciálním problémem není pouze riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Nedostatek slunečního záření je dokonce spojován s některými druhy rakoviny, cukrovkou, roztroušenou sklerózou, autismem, Alzheimerovou chorobou a věkem podmíněnou makulární degenerací. Na rozdíl od současných tvrzení je ultrafialové (UV) záření důležitým zdrojem vitaminu D a dalších složek nezbytných pro zdraví. Rizikové faktory slunečního záření V doplňující zprávě statistiky Melanoma in Southern Sweden (MISS) se po 20 letech vědci pokusili prozkoumat rizikové faktory úmrtnosti ze všech příčin porovnáním různé délky pobytu na slunci u žen:

Do studie bylo zahrnuto 29518 žen narozených ve Švédsku ve věku 25-64 let v letech 1990-1992. Tyto ženy poskytly podrobné informace o délce pobytu na denním světle a také o „skrytých faktorech“, jako je rodinný stav, úroveň vzdělání, konzumace alkoholu, disponibilní příjem a počet narozených dětí. V roce 2000 byl dotazník doplněn o údaje o fyzické aktivitě a osobním indexu tělesné hmotnosti (BMI).

Mezi BMI a hladinou vitaminu D však může existovat souvislost, neboť jedna studie uvádí, že vyšší BMI je spojen s nižší hladinou vitaminu D. U lidí s vyšším BMI navíc nedochází ke zvýšení hladiny vitaminu D v důsledku vystavení UV záření tak jako u štíhlejších lidí.

Průzkum byl založen na čtyřech otázkách, včetně možnosti „nikdy“: Jak často se v létě opalujete? Opalujete se v zimě (např. na dovolené na horách)? Používáte solária? Jezdíte se koupat nebo opalovat do zahraničí?

Otázka, zda je vyhýbání se slunečnímu záření pro tělo horší než nedostatek vitaminu D, je pro vědce a lékaře nekonečnou diskusí. Podle studie byly vyhodnoceny dva názory na význam a účinek vitaminu D a bylo dosaženo diametrálně odlišných závěrů.

Jedna studie tvrdila, že „neexistují příliš přesvědčivé důkazy o tom, že vitamin D hraje jasnou roli“, zatímco druhá ukázala, že „riziko úmrtí je srovnatelné s očekávaným rizikem u kuřáků“.

Přestože studií o vystavování se slunečnímu záření není mnoho, studie z roku 2014 v časopise Internal Medicine uvádí následující:

„Úmrtnost těch, kteří se slunečnímu záření vyhýbali, byla téměř dvojnásobná oproti skupině, která se slunečnímu záření vystavovala nejvíce.

V severní Evropě připadá na jedno úmrtí na rakovinu kůže 60 až 100 úmrtí na srdeční onemocnění v důsledku mozkové mrtvice nebo vysokého krevního tlaku, což je silně spojeno s nedostatkem vitaminu D, zejména s nedostatečným vystavováním se slunečnímu záření.

V jiné studii z roku 2016 bylo uvedeno následující:

„Epidemiologická a observační data tedy naznačují, že opalování může snižovat úmrtnost ze všech příčin a poskytovat specifické výhody při hypertenzi a kardiovaskulárních onemocněních.

Tyto přínosy jsou sice za cenu zvýšeného rizika rakoviny kůže, ale celkové přínosy převažují nad riziky, jak ukazuje na dávce závislé snížení celkové úmrtnosti s rostoucím vystavením slunečnímu záření.“

Vědci také uvedli, že většina studií analyzujících vztah mezi extrémním vystavováním se slunci a rakovinou kůže dokazuje zvýšený výskyt.

Je tedy obtížné zkoumat dopady vystavování se slunečním paprskům bez zamýšlení se nad rakovinou kůže, která se obvykle dělí do tří skupin:

  • bazocelulární karcinom (BCC)
  • skvamocelulární karcinom (SCC)
  • melanom (MM)

Bazocelulární karcinomy a spinocelulární karcinomy se často sdružují do skupiny nemelanomových karcinomů kůže (NMSC), protože jsou si podobné a považují se za méně nebezpečné (nefatální).

Podle jedné studie je spinocelulární karcinom obvykle spojen s kumulativní expozicí UV záření, zatímco melanom je ohrožen především expozicí UV záření v důsledku nadměrného slunění, včetně opalování.

Kromě toho se „výskyt melanomu ve Švédsku za posledních 15 let zdvojnásobil, zatímco míra úmrtnosti zůstává od 80. let minulého století stabilní“.

Jak se správně opalovat


Místo opalovacího krému omezte opalování na několik minut při prvním opalování a postupně dobu prodlužujte. Čím více jste opálení, tím déle můžete zůstat na slunci, aniž byste se spálili.

Kromě toho může vnitřní i povrchové užívání astaxanthinu, silného antioxidantu, pomoci chránit pokožku před spálením. Pokud je to možné, noste klobouk se širokou krempou, abyste si chránili pokožku a oči.

Z toho plyne následující ponaučení: Pokud je vyhýbání se slunečnímu záření spojeno se stejnými zdravotními riziky jako kouření, je na čase to změnit.

Kromě vyhýbání se chemickým opalovacím krémům existuje řada důkazů o tom, že „vystavování se slunci“ je nejen prospěšné, ale také zásadní pro udržení a zlepšení zdraví.