Kdo čeká na zábavu na sněhu, bude zklamán“

Astronomická zima začíná 22. prosince, ale to neznamená, že nám prosinec poskytne krásnou zimní auru. Měli bychom se více zaměřit na pozdně podzimní klima.

Prosinec nás může překvapit, protože maximální teplota může dosáhnout 13 stupňů C. Minimální teploty však mohou klesnout až na -14 stupňů C.

V prosinci můžeme také očekávat vydatné srážky . Bílé chmýří bude padat nejen na horách, ale i ve středu země a na jihu a východě Republiky. Kvůli vysokým teplotám přes den se ale příliš dlouho nezdrží a rychle roztaje.

Podle IMGW bude průměrná měsíční teplota vzduchu v lednu 2023 na většině území země nad dlouhodobým normálem z let 1991-2020. Předpověď počasí na zimu naznačuje, že v lednu nás čeká hodně chladných, ale ne mrazivých dnů. Očekává se, že teploty budou 2 až 5 stupňů Celsia. Větší mráz se očekává pouze v noci a koncem měsíce se očekává vydatné sněžení.

Únor 2023 má být také mimořádně milostivý. Teploty se budou v letech 1991-2020 pohybovat nad dlouhodobým normálem. Spadne více srážek než v posledních letech. Mezitím i přes zvýšené sněžení nemůžeme počítat s dlouhotrvající sněhovou pokrývkou.

Zima bude laskavá a ušetří trochu energie. Kdo čeká zábavu na sněhu, bude zklamán.