Chloroform je uveden jako součást SM-102 v technickém listu Cayman Chemical pod „dalšími složkami“.

Když bylo známo složení vakcíny, média se postavila na obranu společnosti Moderna a zajistila, že neobsahuje chloroform a že používá SM-102 k zavedení genetického materiálu mRNA do lidských buněk.

Kontroverze kolem SM-102 je typická pro konspiranoidy, řekněme média jako Newsweek (3), vždy na záchranu  pentagonu a farmaceutického průmyslu. Ředitel farmaceutického výzkumu na University of Reading Al Edwards vychází s tím, že některá rozpouštědla se často používají k přípravě určitých látek, jako jsou lipidy, ale poté se odstraní.

„Neznám přesný postup výroby vakcíny Moderna, ale i kdyby byl lipid rozpuštěn v rozpouštědle, jako je chloroform, jakékoli zbytkové množství rozpouštědla, které ve vakcíně zbylo – pokud by nebylo zcela odstraněno – by bylo měřeno velmi přesně. a bylo by zahrnuto do seznamu přísad, “dodal Edwards.

Pokud však vakcína společnosti Moderna neobsahuje chloroform, jakou látku obsahuje, aby se molekula nerozložila? Není to vůbec jasné, ale vypukla kontroverze, která donutila společnost Cayman Chemical vydat tiskovou zprávu, která objasní, že SM-102 je určen výhradně pro výzkum, in vitro nebo použití na zvířatech (průzkumné nebo preklinické).

Bez ohledu na to, zda SM-102 obsahuje chloroform, není určen pro veterinární nebo humánní použití. Nemělo by být součástí vakcíny, protože se jedná o chemickou látku vyráběnou bez podstoupení postupů platných v lékárně.

Zdroj:newsweek.com