malinové listy

Plody malin jsou díky své chuti a vůni velmi oblíbeným drobným ovocem. Věděli jste však, že i malinové listy najdou své využití a dokonce pomohou při zdravotních potížích? Léčivé účinky mají především listy lesních malin, takže se vyplatí vybrat se na procházku lesní pěšinkou nejen kvůli čerstvému vzduchu. Sbírat třeba především nové mladé listy a sušit je v tenké vrstvě, aby se nezapařily. Čaj pomáhá během třetího trimestru těhotenství, protože následně usnadňuje porod. Čaj však výborně poslouží i při bolestech hrdla, zánětech ústní dutiny, při menstruačních bolestech ale i při chřipce a horečce.

Příprava čaje: 1-2 lžíce sušených nebo čerstvých umytých listů zalijeme 2-3 dcl vroucí vody a necháme přikryté louhovat asi 10 – 20 minut. Malinové listy lze smíchat is jinými bylinami.

černý rybíz

Další rostlinou, která dokáže účinně snižovat horečku je černý rybíz, resp. její plody. Jsou skvělým antioxidantem a šťáva z plodů obsahuje vysokou koncentraci potřebných látek jako je vitamin C a flavonoidy. Bez nich by náš organismus neuměl správně fungovat. Mimo jiné nám pomáhají posilovat obranyschopnost organismu, při zánětech i pro zdravé srdce.

Účinný čaj na snížení horečky

Čaj je vynikající na vypocení se, jehož následkem je snížení teploty. Potřebujeme: 1 díl květu lípy a 1 díl květu bezu.
Postup: Bylinky promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po doušcích. Můžeme přisladit medem.

Pro děti používáme následující ředění:
do 2 let věku – 1 čajovou lžičku již hotového čaje zředíme s 2 dl čisté vody
od 3 do 5 let – 2 čajové lžičky již hotového čaje zředíme s 2 dl čisté vody
Potom už ředit nemusíme.

Zábaly na sražení teploty – odzkoušena domácí pomoc
Základní zábal na sražení teploty
Zábaly pomáhají tělu bojovat s nadměrnou tělesnou teplotou, kterou je třeba snížit rychle tak, aby nezanechala na zdraví negativní stopy. Snižovat teplotu takovýmto způsobem je třeba tehdy, když teplota dosáhne 39 – 39,5 stupňů Celsia a nemůžeme čekat na účinek léků na sražení teploty.

Stačí vám plachta, plenka nebo obyčejný tenčí ručník. Tkaninu namočíme do vlažné (nikdy ne ledové vody). Optimální teplota by měla být asi 22 stupňů Celsia . Tkaninu vyždímáme a obtočíme kolem trupu, třísel nebo stehen či ramen. Zábal překryjeme jen velmi tenkou přikrývkou , je třeba, aby mohlo teplo volně sálat z rozpáleného organismu. Zábal necháme působit 10 minut a opakovat podle potřeby, dokud teplota neklesne. Stejně pomáhá přikládání zábalů na čelo, které se kombinuje s tělovými zábaly. Také necháme působit 10 minut .

octový obklad
V misce smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1: 3. Následně do vytvořeného jablečného roztoku ponořte ručník a ten přiložte na čelo, zápěstí, hrudník a kotníky. Až se ručník zahřeje, tak nově namočte do roztoku.

Citron a citrónový zábal
Neuvěřitelné, ale ano, citron skutečně pomáhá a v tomto případě ho můžete využít hned dvojím. V prvním případě ho můžete nakrájet na kolečka a vložit do dlaně a na spodek chodidel, a to po jednom kolečku do dlaně a 2 kolečka na chodidla. Popřípadě můžete využít druhou možnost a citron odšťavnit, no a do samotné šťávy ponořit bavlněné ponožky. Ty si natáhněte na chodidla a na ně ještě další suché bavlněné ponožky.

Zdroj:Dobrenoviny.sk