Je velmi důležité, abychom svým odpovědným chováním chránili ty nejzranitelnější. „Riziková skupina jsou starší lidé nad 65 až 70 let a velmi důležité je, abychom je opravdu ochránili před možnou infekcí,“ řekl Čekan.


Někdo si možná myslí, že nejzranitelnější jsou děti. Při koronaviru to neplatí pro ty malé, do přibližně 9. roku života. „Naštěstí jejich buňky plic nemají vyvinuté jakoby ty potřebné bílkoviny, nebo ty molekuly na povrchu buňky, na které by se mohl navázat ten koronavir, proto ten virus jednoduše neví napadnout plíce a tím pádem nedochází k infekci spodních dýchacích cest. Co je vlastně to nejhorší , což ten koronavirus může v lidském těle způsobit, „ vysvětlil Čekan.


Pokud i tyto děti mají diagnostikován koronavir, tak jeho průběh je velmi lehký. Nesmíme však zapomínat, že děti mohou být přenašeči koronaviru. „Samozřejmě ti starší budou stále ta rizikovější oblast. Ale myslím si, že všechna opatření, která nyní činíme, vlastně celou společnost naučí jak se rychle, rychle semknout a věci se budou dít mnohem rychleji a podle mě, druhá vlna koronaviru bude mnohem, mnohem slabší a zároveň my budeme mnohem efektivnější v  boji proti koronaviru, „ vyjádřil se biochemik.

Pokračování na další straně…