Kolem května, června bychom měli mít situaci na Slovensku pod kontrolou. Ale právě podle odborníků bychom koncem roku, s příchodem chladných dnů, měli počítat s druhou vlnou koronaviru. „Pokud nepřijde na podzim vakcína, tak je tu pravděpodobnost, že se to může vrátit, ale na druhé straně je zde i možnost, že ta populace, ta silnější, mladší si může vytvořit nějakou kolektivní imunitu, která bude mnohem efektivnější bojovat proti koronaviru, „ zhodnotil Čekan.


Oproti Číně, kde byl virus nejsilnější v lednu, únoru máme jednu výhodu, která nám pomáhá v boji proti viru. „Ve srovnání s Wu-chan a Čínou už nyní máme minimálně dvakrát více slunečního záření, které vlastně také zabíjí koronavirus ve vzduchu a zároveň i vyšší teplota, která také ovlivňuje to, že ten koronavirus na površích umírá mnohem rychleji. Je velmi obtížné předpovědět, že jak dlouho celá ta pandemie zde opravdu na Slovensku bude a kdy se vrátí, „ vyjádřil se Čekan.


Momentální situace asi nikoho netěší. Nucené „volno“ bude mít dopad na ekonomiku, ale i školství. Mohli bychom říci, že Slovensko momentálně hibernuje. „Slovensko se z toho opravdu vyléčí a opravdu lidé bude dobře. Není třeba se toho bát a opravdu, opravdu se vrátíme zpět do normálního života,“ ujišťuje biochemik.

Zdroj: noviny.sk/TV JOJ