Obsah dusičnanů a dusitanů v půdě závisí na různých faktorech, jako jsou hnojiva, kvalita půdy a vody a koncentrace oxidu uhličitého. Zdá se však, že existuje významný rozdíl mezi způsobem balení dusičnanů a dusitanů v mase a jejich přirozeným výskytem v zelenině, a tento rozdíl může mít vliv i na karcinogenitu. Jak uvádí článek zveřejněný agenturou Agence France-Presse, úřad EFSA uznává, že existují určité mezery v informacích o přítomnosti nitrosaminů v některých kategoriích potravin.

„Abychom zajistili vysokou úroveň ochrany spotřebitelů, vypracovali jsme pro naše hodnocení rizik nejhorší možný scénář, přičemž jsme předpokládali, že všechny nitrosaminy v potravinách mají stejný potenciál způsobovat rakovinu u lidí jako nejškodlivější nitrosaminy. Regulační orgán se domnívá, že vyvážení stravy konzumací většího množství potravin pomůže snížit příjem nitrosaminů spotřebiteli.

Výzkum odhalil, že nitrosaminy mohou „kontaminovat“ některé léky. Podle článku v časopise Pharmaceutical Journal, kde byla tato zpráva poprvé zveřejněna, identifikovala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) přibližně 20 léků, které mohou obsahovat nadměrné množství nitrosaminů. Mluvčí EMA uvedl, že agentura „pečlivě zvažuje“ potřebu přijmout regulační opatření na ochranu veřejného zdraví a zároveň zajistit, aby důležité léky byly i nadále dostupné pacientům.

Připomeňme, že v roce 2019 byl z trhů USA a EU stažen ranitidin (volně prodejné antacidum prodávané pod obchodním názvem Zantac) kvůli přítomnosti nitrosaminů. V tomto případě byla k dispozici alternativní léčba a pacienti měli možnost zvolit si jiný lék. Rovněž v roce 2018 musela farmaceutická společnost vyrábějící sultan, specifickou třídu regulátorů krevního tlaku, upravit svou výrobu po hromadném stažení z důvodu přítomnosti nitrosaminů.