postup:

  1. Jako první si připravte těsto. Do hluboké mísy rozbijte vajíčka, přidejte cukr, smetanu a olej. Vymíchejte mixérem do hladka.
  2. Přidejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva a solí. Míchejte mixérem při nízké rychlosti, dokud nezískáte homogenní směs. Těsto je poměrně tekuté.
  3. Plech s rozměrem 32 x 39 cm si vyložte pečícím papírem a nalijte těsto.
  4. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 12 – 15 minut. Zkontrolujte, zda je hotový za pomoci špejle. Doba pečení závisí na trouby.
  5. Plát nechte vychladnout, pak jej překlopte na nový pečící papír a ten zespodu odstraňte.
  6. Kraje plátu zarovnejte a pak ho nakrájejte na 4 stejné části.
  7. Nyní si připravte sirup. Vařte cukr ve vodě po dobu asi 2 minut.
  8. Sirup přelijte do čisté misky a nechte vychladnout. Pak můžete přilít koňak.
  9. Pomocí silikonového štětce natřete sirupem celý povrch koláče.
  10. Krém si připravíme následovně. Smetanu, sýr, kakao a kondenzované mléko vložte do hluboké mísy. Nejdříve míchejte jen metličkou a pak je vyšlehejte mixérem při nízkých otáčkách, aby vám vznikl jemný nadýchaný krém.
  11. Sestavte dort. Vrstvěte upečené pláty polité sirupem střídavě s krémem. Po namazání krému vždy pláty jemně přitlačte. Horní plát nechte čistý, bez krému.
  12. Nyní si připravte polevu. Máslo a mléko zahřejte, dokud nezačne vřít. Nalámanou čokoládu přidejte tak, aby byla úplně zakryta horkým mlékem. Nechte stát 1 – 2 minuty a pak smíchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
  13. Povrch dortu rovnoměrně polijte čokoládovou polevou.
  14. Vložte ji do chladničky a nechte ztuhnout.

Nakrájejte a podávejte. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj:Dobrenoviny.sk