Všichni jsme to viděli

Různí lidé, různé rodiny, podobné diagnózy, jediný výsledek. Všechny tyto výkřiky o pomoc způsobovaly hořký úsměv a nyní – mrzutost a podráždění.

Příbuzní procházejí stejnými fázemi smutku a umírání jako sami umírající. A to, co vidíme, je třetí z pěti.
Možná bych prošel stejnými fázemi jako oni. Prodal bych byt, zřídil pokladny ve velkých nákupních centrech, psal uplakané příspěvky o šílených tisících eur, za které jediná klinika v jižním Německu souhlasila, že nás bude léčit, ale…

Náhodou jsem lékař. A jako lékař naprosto dobře chápu, že pokročilá rakovina je rozsudek smrti. A umírají na to všude: v Rusku, ve Státech i na Guadeloupe. Nevěřte mi – podívejte se na oficiální statistiky. Nevěřte jí – sledujte nafoukané lékařské seriály západní produkce.

Na toto téma rádi cucají. Rakovina v posledních stádiích je vždy smrt, více či méně bolestivá. Vždy je to bolest. Je to vždy utrpení.

A je mi upřímně líto těch, kteří si chovají iluze, že v Izraeli smrt přestane být smrtí.

Terminální stadia nemocí jsou markery blízkého dokončení pozemské cesty. A lékaři ve všech zemích to chápou. Pokud souhlasili s tím, že umírajícího vezmou na léčení, je to jen proto, že smutek a naděje, které s ním přicházejí, byly vždy skvělý byznys.

Proto to nejlepší, co můžete pro umírající dítě udělat, je nechat ho zemřít. Lidé zaslepeni téměř neexistující šancí zapomínají, že jejich vážně nemocný milovaný zemře, a oni budou muset jít dál. Kde bydlet, když se nemovitost prodává jménem švýcarské kliniky?

Z čeho žít, když budou muset příštích pár desetiletí pracovat na rozdělení dluhů? Nepřemýšlím o tom, stejně jako se mi zdá rouhání ptát se, zda by jim umírající blízcí přáli takový osud.

Jediné, co můžete udělat, je být tam, dokud zemřou. Vše, co potřebujete utratit, je adekvátní úleva od bolesti (a ta není tak drahá jako zbytečná léčba na Western Clinic). Vezměte umírající dítě k moři.

Zarezervujte si koncert její oblíbené hudby pro umírající matku. Plňte si sny, které se splnit dají. Dovolte umírajícím, aby vás viděli, i když bídně, ale ne na pokraji zkázy. Dejte jim vědět, že vás neopouštějí v nejhorší možné situaci.

A proboha ať zemřou. Toto právo je stejně nedotknutelné jako právo na život…“

Zdroj.sensum-club.pro