Při vyšetřování úmrtí budou spolupracovat Národní institut veřejného zdraví a Fakultní nemocnice v Oslu.

Norsko opět opouští Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) na velmi špatném místě, nad jehož rozhodnutím zachovat tento typ vakcíny nadále padají všechny možné podezření. I přes nouzové povolení EMA pokračuje ve studiu zpráv o nežádoucích účincích v Evropě.

WHO přirozeně nezůstává pozadu, ačkoli korupce v tomto mezinárodním orgánu je již legendární, což ji zbavilo důvěryhodnosti. Existuje již několik vědeckých studií, které potvrzují, že právě tato vakcína způsobuje trombózu.

15. března byla v Evropské unii dočasně pozastavena vakcína AstraZeneca, přestože EMA znovu povolila její použití, a to navzdory krevním sraženinám, krvácení a nízkému počtu krevních destiček, které způsobuje.

Pozastavení znásobilo počet lidí, kteří odmítají očkování, a to jak AstraZeneca, tak i další. Po pozastavení Španělsko zítra obnoví tato očkování, ale v evropských zemích neexistuje dohoda o věkových skupinách, ve kterých může být očkováno.

Některé evropské země, jako je Francie, se rozhodly očkovat vakcínou AstraZeneca pouze osoby starší 55 let, bez omezení nad tento věk, zatímco jiné, například Španělsko, budou od zítřka očkovány až do věku 65 let.

Jiné země, jako je Velká Británie a Belgie, nemají věkovou hranici pro aplikaci vakcíny.

Zdroj:legemiddelverket.no