Organizace zjistila, že kapičky obsahující virus jsou příliš těžké na to, aby přetrvávaly ve vzduchu. Usazují se na povrchu, ale nejsou ve vzduchu. Pokud tedy chodíte tam, kde byl pacient několik minut nebo hodin předtím, je nemožné se nakazit.


Světová zdravotnická organizace zopakovala, že ochrana před infekcí je zajištěna odstraněním viru z nosiče ve vzdálenosti 1 metru, nesmíte se také dotýkat povrchů, které mohou obsahovat respirační sekrety nebo sliny nemocné osoby, musíte si důkladně umýt ruce nebo je dezinfikovat speciálními prostředky.


Studie nedávno publikované v lékařské literatuře však ukazují, že koronavirus je schopen přežít na některých površích od několika hodin do několika dnů. Například na měděných površích – až 4 hodiny, karton – až 24 hodin, na plastech a nerezové oceli – až 3 dny. Podobné výsledky byly získány během studie koronaviru SARS, která v roce 2003 způsobila epidemii SARS. 


A co oblečení? Výsledky laboratorních studií provedených v Hongkongu ukázaly, že koronavirus není vůbec schopen přežít na oblečení. Ale na papíře – až 24 hodin.

Zdroj:pressite.ru