Amosov umístil výživu na zvláštní místo ve svém systému. Řekl, že podstatou správné výživy je to, co jíte a kolik toho jíte. Zdůraznil také výjimečnou roli vitamínů a stopových prvků, které lze získat jen z čerstvého ovoce a zeleniny. Proto nedoporučoval nahradit syrovou zeleninu vařenou zeleninou, protože tepelné zpracování ničí užitečné vitamíny.

Základem celého našeho jídelníčku by měly být tuky, bílkoviny a sacharidy. Amosov řekl, že naše tělo vůbec nepotřebuje tuky ve své čisté formě.

Proto můžeme olej a tuk klidně vyřadit. Naše tělo je totiž schopno syntetizovat tuky z proteinů a sacharidů.

Tvrzení, že člověk nemůže přežít bez kvalitních bílkovin, považoval za mýtus. Přestože jsou pro naše tělo potřebné, neměli bychom se jimi nechat unést. I tvrzení, že bychom se sacharidům měli vyhýbat, bylo podle něj nesmyslem. Jsou potřebné pro tělo, není to jen cukr v čisté formě, ale také obilninové kaše či sladké ovoce.

Věřil, že pokud člověk na sobě pracuje, vede zdravý životní styl a zatěžuje své tělo, pak se nemusí bát žádné nemoci: „Lékař léčí nemoci, ale zdraví si musíte zajistit vy sami.“

K tomu, abyste se cítili dobře a váš tlak a puls byly vždy v normě, je trénink nezbytný. Cvičení, chlad, hlad – povinné podmínky, pomocí kterých se tělo zpevňuje a posiluje svůj imunitní systém. Úsilí vynaložené na cvičení se dříve či později vyplatí.

Přestože on sám byl lékař, na medicínu měl vždy svůj vlastní názor: „Neměli byste vkládat celou svou důvěru jen do medicíny: bojte se toho, že by se z vás mohli stát vězni lékařů!

Medicína vyléčí mnohé nemoci, ale nedokáže člověka naučit, jak se stát zdravým.“ Bohužel má pravdu, protože vyléčení nemoci a uzdravení není vůbec totéž.

Během svého života tento člověk zachránil tisíce lidí a změnil pohled na medicínu. Neříká však, že medicína je všelék, naopak tvrdí, že záruka pravého zdraví spočívá v úsilí a práci na sobě, ve správné výživě a fyzické aktivitě.

Svou práci opustil ve věku 79 let a žil ještě dalších 10 let, není toto potvrzení, že jeho systém opravdu funguje?

Co si o tom myslíte? Podělte se s námi v komentářích.