ořechový extrakt

Sto gramů rozdrceného čerstvého zeleného oplodí nebo listů ořechu a 5 gramů nadrobno posekaných mandlí zalijeme půl litrem lihu. Necháme při pokojové teplotě 2 – 3 týdny louhovat, občas protřeseme. Pijeme denně jeden kalíšek nalačno, nejlépe ráno, na zlepšení trávení, při zahlenění střev, parazitech nebo jako zdravý aperitiv.

Recepty z ořechu

Čaj z ořechových listů

Je to jednoduché – kopcem naloženou čajovou lžičku ořechových listů (pokrájených) zalijte ¼ litru vroucí vody a nechte krátce vyluhovat. Takový čaj silně pročišťuje krev, prospívá organismu při trávicích obtížích, nechutenství, střevních parazitech, ale i při žloutence a dokonce při cukrovce. Trocha snižuje i krevní tlak. Při použití jako výplach úst pomáhá při léčbě zánětů dásní a ústní dutiny.

Čaj z ořechových skořápek

Čisté skořápky z 12 ořechů nechte louhovat v ½ litru vody. Po 12 hodinách vodu i ve skořápce převařte a sceďte. Hotový čaj se pije vlažný vícekrát denně. Pomáhá při kašli a sputu. Pokud vám výrazná chuť tohoto přírodního čaje nesedí, můžete si ho dochutit Stevií nebo medem.

Zápar z ořechových listů

Pokrájené ořechové listy namočte, vložte do nádoby, zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte při pokojové teplotě louhovat 15 minut. Hotový zápar přeceďte přes jemné sítko nebo přes gázu. Používá se na omývání nebo jako přísada do koupele. Pomáhá při zánětech.

Dejte si každý den pár ořechů

Dopřejte si denně několik ořechových jader. Obsahují 70% zdravých tuků, 18% proteinů a 3% sacharidů, flavonoidy, několik vitamínů (skupiny B, C, E, provitamin A), hořčík, draslík, fosfor … Konzumace ořechů podporuje mozkovou činnost, pomáhá při únavě, depresi a podrážděnosti a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Pokračování na další straně…