4. Jahodově červený jazyk

Na rozdíl od přesvědčení existuje potvrzení dobrého zdraví. Pokud má váš jazyk intenzivně červenou barvu, je to příznak nedostatku vitaminu a mikroživin, zejména železa a vitaminu B12.

5. Vrásčitý jazyk

Tento stav jazyka je u lidí, kteří se blíží stáří, zcela normální. V takovém případě byste měli věnovat zvláštní pozornost ústní hygieně, protože můžete pociťovat bolest nebo se vám může snadno objevit špatný dech.

6. Černý, chlupatý jazyk

Pokud se vám na jazyku vytvořila hnědá nebo černá „chmýří“, příliš se nebojte. To naznačuje špatnou ústní hygienu a může to být také způsobeno konzumací kofeinovaných nápojů a kouřením.

7. Červené skvrny

Z času na čas se objevují současně s bolavými vředy, ale pokud nezmizí, může to být známka rakoviny jazyka. V takové situaci je nutné kontaktovat lékaře.

8. Afty

Bolestivé vředy v ústech mohou být výsledkem stresovaného života. Objevují se nejčastěji na vnitřní straně tváří a způsobují velké nepohodlí, zejména během prvních čtyř dnů, ale zmizí do dvou týdnů.

Neměli byste se spoléhat pouze na vzhled jazyka, ale také na své vlastní pocity. Pocit pálení může znamenat, že jste po menopauze nebo používáte špatnou zubní pastu.

Zdroj: stethnews.com