Janssenova koronavirová vakcína se v současné době používá pouze ve Spojených státech a vakcíně bylo uděleno dočasné povolení k uvedení na trh v Evropské unii dne 11. března. Zavádění vakcíny dosud nezačalo v žádném členském státě EU a očekává se, že bude v Evropě použito v následujících týdnech. 8. října podepsala Evropská komise dohodu se společností Johnson & Johnson o nákupu 200 milionů dávek vakcíny s možností nákupu dalších 200 milionů dávek.

Vakcína vyvinutá společností Janssen staví na technologické platformě, která již byla použita k vývoji a výrobě vakcíny a vakcín proti virům Ebola farmaceutické společnosti proti Zice, RSV a HIV. Koronavirový spikový protein je zaveden do těla s adenovirem, který je obsažen ve vakcíně. Imunitní systém poté zachází s tímto proteinem jako s cizí látkou a jako přirozenou obranu vytváří proti němu protilátky a T buňky patřící do skupiny bílých krvinek. Adenovirus ve vakcíně se nemůže množit a nezpůsobuje onemocnění.

Evropská agentura pro léčivé přípravky ve středu zveřejnila dílčí výsledky vyšetřování krevních sraženin ve vakcíně vyrobené britsko-švédskou farmaceutickou společností AstraZeneca a oxfordskou univerzitou s názvem Vaxzevria. Agentura dospěla k závěru, že existuje možná souvislost mezi velmi vzácnými případy poruch srážení krve, které byly dříve hlášeny, a vakcínou proti koronavirům od společnosti AstraZeneca, ale výhody vakcíny stále převažují nad riziky možných vedlejších účinků. Jak bylo uvedeno, potenciální riziko vzniku krevních sraženin by mělo být hlášeno jako „velmi vzácný vedlejší účinek“ vakcíny.

Posouzení potvrzuje, že vakcína AstraZeneca je bezpečná a může účinně předcházet onemocnění koronaviry, snížit riziko hospitalizace a úmrtí, dodali. Zdůraznili také, že riziko úmrtí na koronaviry je mnohem vyšší než možný velmi vzácný výskyt krevních sraženin. Agentura nedoporučila žádná omezení ohledně používání vakcíny u osob starších 18 let. Další testování vakcíny podle nich pokračuje.

Zdroj:egyben.com