CHOPN – příčiny a příznaky

Nejběžnějším rizikovým faktorem pro CHOPN je kouření, ale je také důležité zmínit dopad environmentálních faktorů, jako jsou znečišťující látky, pracovní rizika a genetické faktory. Na základě jejich častého a pravidelného vystavování se může vyvinout progresivní onemocnění. Zpočátku dochází k zánětu, později k nevratnému omezení dýchacích cest.

Příznaky CHOPN lze snadno zaměnit s příznaky jiných zdravotních stavů, proto je velmi důležité dávat pozor a nebrat to na lehkou váhu:

Praskání a kašel ráno. Vyprazdňování sputa. Dýchavičnost způsobená určitými fyzikálními faktory (fyzická aktivita, chladný vzduch, prach, stres). Prevence Je důležité diagnostikovat onemocnění v rané fázi, aby se zabránilo nevratným změnám.

Pokud kouříte nebo jste na pracovišti nebo místě bydliště vystaveni vyššímu riziku nebo jste vystaveni znečištění ovzduší, můžete každý rok navštívit svého lékaře, který vás odkáže na příslušné odborné vyšetření.

Sprometrie je studie, která dokáže detekovat zmenšení respiračního povrchu v plicích již při CHOPN, kdy příznaky ještě nejsou charakteristické.

Zdroj:egyben.com