prokládaný kastrol

potřebujeme:
500 g mletého masa

2 ks. cibule

2 stroužky česneku

1 vejce

3 lžíce strouhanky

Sůl, pepř, červenou papriku

Dále potřebujeme:

6-7 nových bramborové

2 ks papriky

2-3 lžíce oleje

vegetu

4-5 rajčatového protlaku

3 lžíce vody

libovolné koření

postup:
Jednu cibuli nakrájíme na jemno a smícháme s masem a ostatními přísadami. Rozdělíme na menší kousky – kuličky, které rozmačkáme tak, abychom získali hrubší placky. Ostatní cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na kolečka a posypeme solí, vegetou a 1 lžící oleje.

Připravíme si pekáč, který vymažeme zbylým olejem. Do pekáče vrstvíme 3-4 kolečka brambor, kolečko cibule, kousek papriky a masovou placku. Pokračujeme, dokud nenaplníte celý pekáč. Na vrch navrstvíme přetlak (přetlak jsme si rozmíchali s vodou) a uložíme nakrájené kousky papriky.

Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.

Těstoviny se švédskými kulkami z jednoho hrnce

potřebujeme:

500 g mletého masa

1/2 šálku strouhanky

1 cibuli

1 vejce

1 PL soli

1 PL worcesterské omáčky

pepř podle chuti

2 lžíce oleje

2 šálky vývaru

2 šálky mléka

4 šálky širokých nudlí

100 g parmezánu

petrželku

postup:

Mleté maso smícháme se strouhankou, na drobno nakrájenou cibulkou a vajíčkem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme malé kuličky, které opékáme z každé strany asi 1 minutu na rozpáleném oleji. Pak zalijeme vývarem, mlékem, osolíme, opepříme, přidáme worcestrovou omáčku, promícháme a povaříme. Přidáme těstoviny, mícháme dokud se neuvaří a nebudou obalené omáčkou. Posypeme parmazánem a petrželkou. Vše spolu promícháme a podáváme posypané sýrem. Dobrou chuť!

Pokračování na další straně…