Dnes vám prozradíme 12 nejúčinnějších potravin, se kterými si pročistíte své cévy od usazeného cholesterolu:

1) Česnek

Skvělým přírodním čistícím prostředkem na cévy je česnek. Je bohatý na antioxidanty, které brání působení volných radikálů stojících za vznikem srdečních onemocnění a ucpaných cév.

Pravidelná konzumace česneku snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. Rozšiřuje také krevní cévy, zlepšuje krevní oběh a pomáhá předcházet kornatění tepen.

Studie z roku 2016, publikovaná v časopise Výživa, uvádí, že extrakt z česneku pomáhá snižovat objem povlaku v koronární artérii u pacientů s metabolickým syndromem.

Konzumujte 1 až 2 čerstvé stroužky česneku každé ráno spolu s jiným jídlem, protože sám o sobě může podráždit žaludek.

Je vhodné ho přidávat i do polévek, salátových dresinků, či různých jídel.

Po zahřátí však část svých účinků ztrácí, proto uvařeného česneku je třeba zkonzumovat o něco více než surového, abyste dosáhli stejného účinku.

2) Granátová jablka

Granátová jablka mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Pomáhají také snižovat tukové usazeniny v tepnách, čímž předcházejí vážným zdravotním problémům, jako je ateroskleróza.

Toto ovoce také stimuluje tvorbu oxidu dusnatého v těle, který udržuje vaše cévy průchodné a zabezpečuje zdravé proudění krve.

Zabraňuje také tvorbě povlaků a krevních sraženin v cévách.

Studie z roku 2004, zveřejněná v časopise Klinická výživa, uvádí, že u pacientů se zúženými věnčitými tepnami, kteří pili šťávu z granátového jablka během tří let, došlo k nápravě tloušťky tepen, ke snížení krevního tlaku a snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL).

Studie z roku 2013 zveřejněna v časopise Ateroskleróza uvádí, že extrakt z granátového jablka působí proti ateroskleróze, protože snižuje oxidační stres a zánět ve stěnách cév.

Konzumujte 1 až 2 granátová jablka denně. Stejně můžete vypít 1 sklenici šťávy z granátových jablek denně.

článek pokračuje na další stránce..