5) Chřest

Chřest přirozeně čistí vaše cévy. Snižuje krevní tlak a předchází vzniku krevních sraženin.

Vitaminy skupiny B, především vitamín B6, pomáhají snížit hladinu homocysteinu (aminokyseliny spojené s onemocněním srdce) a hladinu C-reaktivního proteinu (zánětlivého markeru).

Studie z roku 2005 zveřejněna v časopise Cirkulace uvádí, že zvýšené hladiny homocysteinu naznačují zvýšené riziko onemocnění koronárních artérií a krevních sraženin v tepnách a žilách.

Chřest je účinný při snížení hladin homocysteinu, protože má vysoký obsah kyseliny listové a vitamínů B6 a B12.

Stejně tak stimuluje tvorbu glutathionu v těle. Jde o antioxidant, který bojuje proti zánětům a zabraňuje poškození v důsledku oxidace, která může vést k ucpání nebo zablokování cév.

Navíc vitamín K v chřestu zabraňuje kornatění tepen a udržuje vápník mimo arteriální obložení.

Tuto chutnou zeleninu konzumujte pravidelně a co nejvíce. Můžete si ji připravit jako předkrm nebo přílohu.

6) Avokádo

Avokádo obsahuje vysoké množství zdravých tuků a jiných výživných látek, které snižují škodlivý LDL cholesterol.

Zdravý HDL cholesterol pomáhá udržovat tepny čisté.

Studie z roku 1996 publikována v časopisu Lékařský výzkum uvádí, že vysoká hladina mononenasycených mastných kyselin v avokádu může zlepšit tukové profily u zdravých pacientů, ale zejména u pacientů s vysokým cholesterolem, dokonce i když trpí izolovanou hypertriglyceridemií – zvýšená koncentrace triglyceridů při normální koncentraci celkového cholesterolu.

I vitamín E v avokádu předchází oxidaci cholesterolu. Obsahuje také kyselinu listovou (vitamin B9), která snižuje hladinu homocysteinu v krvi spolu s draslíkem. Ten je zase vhodný na snižování krevního tlaku.

Konzumujte 1/2 avokáda denně. Můžete ho dokonce použít jako zdravou náhradu za máslo na chléb či toast nebo smetanu. Je výbornou přísadou do různých pomazánek.

článek pokračuje na druhé stránce….